Akbelen Ormanı’nda bilirkişi heyetinin yaptığı keşif incelemesi sırasında davacı KARDOK Derneği ile köylüler bölgeye alınmadı.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi’nde bulunan Akbelen Orman’ında Yeniköy ve Kemerköy Enerji’ye kömür madeni işletmesi için verilen iznin iptali için açılan dava kapsamında bilirkişi keşfi yapıldı. Akbelen Ormanı nöbet alanında yüzlerce yaşam savunucusu, siyasi parti temsilcileri ve yurttaşlar “Muğla cennet kalsın”, ”Termik öldürür özelleştirme süründürür”, “Yaşam alanlarımızı müştereklerimizdir” pankart ve dövizleriyle bilirkişi heyetini karşıladı.
Dava avukatları dışında kimsenin bilirkişi incelemesine dahil olmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Yapılan itirazlar sonucunda maden alanı içindeki inceleme noktasına Muğla, İzmir ve Adana barolarından avukatlar dahil edilirken, davacı Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme Ve Dayanışma Derneği (KARDOK) yönetim kurulu üyeleri ile köylüler alan dışında bekletildi. Bilirkişi heyetinin bölgedeki incelemeleri devam ediyor.
Akbelen Ormanı’nda devam eden direnişe ilişkin bölgeye gelenlerin katılımıyla forum düzenlendi. Burada konuşan TEMA Vakfı Çevre Politikaları Bölüm Başkanı Pınar Gayretli, verilen maden ruhsatlarında taş ve mermer ocaklarının ruhsatlara dâhil edilmediğini belirterek, “Ruhsatlar verilirken o alanın özellikleri dikkate alınmıyor. İçme suyu alanları, imar alanlarına da ruhsat veriliyor. Mücadelenin yoğun olduğu ketlerden biri olan Muğla’nın yüzde 59’u metalik madenciliğe ruhsatlandırıldı. Yine taş ocakları ve mermer ocakları bu rapora dâhil değil” dedi.
Yaşam alanlarına ruhsat verilmemeli
Sadece kömür madenciliğine bin 400’den fazla ruhsat verildiğini dile getiren Gayretli, bunların çoğunun orman alanlarında olduğunu ifade etti.
Orman ve maden kanunları nedeniyle bu kadar kolay ruhsat verildiğini söyleyen Gayretli, buna karşı mücadele etmek gerektiğini ve önemli olanın yaşam alanlarına ruhsat verilmesinin önüne geçilmesi olduğunu belirtti.
Forum, soru-cevap ardından sona erdi.