Pandeminin de getirdiği yoğun iş yükü altında ezilen aile hekimleri, bir de Sağlık Bakanlığının yürürlüğe koyduğu ve “ceza sözleşmesi” olarak niteledikleri yönetmeliğe karşı yurt genelinde iş bıraktı. Bakanlığa seslenen aile hekimleri “Ceza yönetmeliğini derhal geri çekin” dedi.
1 Temmuz’da uygulamaya konulan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ni protesto etmek için Cağaloğlu’ndaki İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen İstanbul Aile Hekimliği Platformu üyeleri, ceza yönetmeliği geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
“Yönetmeliği kabul etmeyeceğiz”
Platform adına yapılan açıklamada pandemide aile hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının emeklerinin hiçe sayıldığı hatırlatılarak, yeni yönetmelikle bir de yeni hak kaybı ve cezalarla karşı kaşıya kalındığına dikkat çekildi. “Bunca emeğe rağmen bize uygun görülen ceza yönetmeliği artık bardağı taşıran son damla oldu” denilen açıklamada, “Defalarca dile getirmemize rağmen masa başında yazılan bu yönetmeliği kabul etmedik, etmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.
Geri adım atmayız
Yapacakları mitingin valilik tarafından engellendiği hatırlatılarak, “Aşı karşıtlarına verilen izin milyonlarca insanı pandemiye karşı aşılayan hekimlere verilmedi. Her zaman doğrunun, haklarımızın, mesleğimizin savunucusu olacağız. O yüzden korkmuyoruz, susmuyoruz, geri adım atmıyoruz… Sonuna dek toplum sağlığını korumak ve yükseltmek, özlük haklarımızı iyileştirmek, kayıplarımızı geri kazanmak için mücadele edeceğiz. Talebimiz bugün çok net! Ceza yönetmeliği geri çekilsin” denildi.
“İktidarlar gidicidir mesleğimiz kalıcıdır”
İstanbul Tabip Odası Pınar Saip ise İstanbul’da 5, Türkiye’de ise 17 aile hekiminin pandemide hayatını kaybettiğini hatırlattı. Halkın sağlığını korumak için aile hekimlerinin can verdiğini söyleyen Saip, “Bunun karşılığı ceza yönetmeliği olmamalıydı. Aile hekimleri isyanda. İktidarlar gidicidir mesleğimiz kalıcıdır” dedi.
Birçok ilde iş bırakıldı
İzmir Sağlık Platformu birleşenleri de ceza yönetmeliğini kabul etmeyeceklerini belirterek “Ceza Yönetmeliği iptal edilene kadar mücadele edeceğiz” dedi. Açıklamada konuşan Dr. Serkan Şen, yönetmeliğin aile hekimlerini cezalandırma ve işten atma yönetmeliği olduğuna vurgu yaparak “Mücadelemiz yönetmelik geri çekilene dek sürdürülecektir” dedi.
Ankara’da da sağlık emek ve meslek örgütleri, sağlık çalışanlarına karşı baskıcı tutuma karşı mücadele edeceklerini söyledi. Ortak açıklamada konuşan ATO YK Üyesi Ümit Yaşar Öztoprak, “Yönetmelikle birlikte sözleşme feshi için ihtar puanı sınırının 200’den 150’ye iniyor. ASM çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran maddeler ve ihtar puanı cetveli kabul edilemez” diye konuştu.
Eskişehir’de sağlık emekçileri ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız ve keyfi yaptırımlar getiren yönetmeliğin tüm maddelerinin derhal feshedilmesini istedi.