8.3 C
İstanbul
26 Aralık Perşembe, 2024
spot_img

Aile hekimleri 4 gündür grevde

“Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği”nin geri çekilmesi ve iptali için 4 gündür iş bırakma eyleminde olan aile hekimleri, taleplerini yineledi.

Aile hekimleri, “Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği”nin geri çekilmesi ve iptali için 2 Aralık’ta 5 günlük iş bırakma eylemine başladı. Hekimlerin eylemleri 4’üncü gününde devam ediyor. Aile hekimleri, Amed, Ankara, Adana, Batman, Balıkesir ve Antalya’da düzenledikleri açıklamalarla taleplerini tekrarladı.

Amed

Sağlıkçılar Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada, “Aile Sağlığı Merkezleri’ni yönetmelikler ile eziyete dönüştürmeyin” pankartı açıldı. Açıklamayı yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu üyesi Muhammed Can, Sağlık Bakanlığı’nın sorunlara dair çözüm üretmek yerine çıkarılan yönetmeliklerle sorunları derinleştirdiğini ifade etti. Can, “1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana daha da kötüye götürecek uygulamalar içermektedir” dedi.

Ankara

Ankara

Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde toplanan hekimler ve sağlık çalışanları, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne tepki göstererek basın açıklaması yaptı.

Türk Tabipleri Birliği öncülüğünde düzenlenen eyleme, Hekim Birliği Sendikası ve diğer sağlık sendikaları ile sivil toplum kuruluşları destek verdi.

“Yönetmelik sahadan bağımsız hazırlandı”

Hekim Birliği Sendikası’nın Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Diş hekimi Özgür Öz yaptığı basın açıklamasında yönetmeliğin sahadan bağımsız hazırlandığını belirterek, sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesini, sağlıkta şiddetin önlenmesini ve maaş düzenlemelerinin yapılmasını talep etti.

Adana

img
Adana

Adana’da Tabip Odası’nda açıklama yapıldı. Adana Sağlık Platformu bileşenlerinin katıldığı açıklamayı yapan Adana Tabip Odası Başkanı Özden Polatöz, “Sağlık Bakanlığı; aile hekimlerini simide mahkum ediyor. Bakanlık, Aile Hekimliği Yönetmeliğini geri çekmelidir” dedi.

Antalya

Antalya

Antalya’da ASM emekçilerinin iş bırakma eyleminin 4. gününde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, Kepez İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde yan yana geldi.

Basın açıklamasını okuyan Şükran İçöz, “Sağlık alanında sayısız sorun yaşanırken, sağlıkta ticari çeteler eliyle yenidoğan bebeklerin hayatı pahasına milletin parası SGK üzerinden hortumlanırken, hekimlere sağlık çalışanlarına her gün sayısız hakaretler edilip fiziksel şiddet uygulanırken, birinci basamakta aşı temininde dahi sorunlar yaşanırken, hastalar hastanelerde randevu bulamaz, sağlık hizmetine ulaşamazken, diğer yanda ağır iş yükü altında günde 70-80 hasta bakmak zorunda kalan hekimler, sağlık çalışanları tükenmişlik içindeyken, sağlık emekçileri ay sonunu nasıl getireceğini, çocuğunu nasıl okutacağını düşünürken, deprem bölgesinde konteynerlerde birinci basamak sağlık hizmetleri verilmeye çalışılırken bakanlık ne yapmaktadır? Bu sorunların hiçbirini çözmediği gibi daha da derinleştirecek yönetmelikler, kanunlar çıkarmaktadır” dedi.

Batman

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptali istemiyle SES Batman Şubesi ile Batman Tabip Odası Batman İl Sağlık Müdürlüğü önünde “Eziyet yönetmenliğine hayır” pankartı açarak açıklama yaptı. Açıklamayı yapan Batman Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Gündoğdu, sağlık alanında yaşanan sorunların her geçen gün artığına dikkat çekerek, “1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük haklarını daha da kötüye götürecek uygulamalar içeriyor” dedi.

Balıkesir

Balıkesir

Sağlık meslek örgütlerinin çağrısıyla çok sayıda sağlık emekçisi Bandırma Cumhuriyet Meydanında yan yana geldi. Eylemde, “Eziyet yönetmeliğini kabul etmiyoruz” pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan Balıkesir Tabip Odası Başkanı Muhammet Can Okumuş, yapılan düzenlemelerin halk ve emekçiler için kalıcı çözüm getirmediğini vurguladı. Aile Sağlığı Merkezlerindeki (ASM) sağlık hizmetlerinin ücretli olma yolunda ilerlediğine işaret eden Okumuş, yönetmeliğin sorunları iyileştirmek bir yana derinleştirdiğini söyledi.

Okumuş, şöyle devam etti: “Bizler 1. basamakta her gün emek veren hekimler, sağlık çalışanları ve onların örgütleri olarak halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen, hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini beklerken, TBMM’ye 25 Kasım 2024 günü bir kanun teklifi sunuldu. 28 Kasım’da komisyonda görüşülerek değişiklik yapılmaksızın Genel Kurula sevk edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 5. maddesi ve 5510 sayılı kanunun 68. maddesinde değişiklikler yapılmaktadır. Baştan söylemek istiyoruz; bu değişiklikler TBMM’de yasalaşacak olursa birinci basamak sağlık hizmetleri piyasa dinamiklerine tam olarak teslim edilecektir.”

Talepler

Yapılan açıklamalarda aile hekimleri, taleplerini şöyle sıraladı:

“* Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri binaları kamu tarafından sağlanmalıdır.

* Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilmeli Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

* Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmelidir, Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Aile Sağlığı çalışanlarına ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmeli, Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.

* Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

* Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ARALIK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,930AboneAbone Ol