Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık 2019’da tutuklu Osman Kavala için açıkladığı ‘özgürlük’ kararına Türkiye’nin yaptığı itirazı reddetti. “Gezi olaylarını organize etmek suretiyle cebir ve şiddet kullanarak hükûmeti devirme ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiği” suçlamasıyla ilgili olan bu karar, daha sonra “casusluk” iddiasıyla tekrar tutuklanan Kavala’nın durumunda değişiklik yaratmayacak.
AİHM’in dosyada Türkiye aleyhine verdiği üçüncü “ihlal” kararını da, “Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz” düzenlemesini içeren AİHS’nin 18’inci maddesine dayanarak hükmetmişti.
Türkiye, üç aylık sürenin sonunda karara itiraz etti. Ancak AİHM’de üç yargıçtan oluşan panel, dosyayı Büyük Daire’ye götürmeye gerek görmeden itirazı reddederek kararı kesinleştirdi.
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, sosyal medya hesabından AİHM’in kararını değerlendirdi:
“AİHM kararından sonra Osman Kavala tutuklandı ve tutukluğu ile ilgili hiçbir delil dosyaya ikame edilmedi. Tutuklandığı günkü deliller neyse o deliller dosyada. Tahliye olacağı anlaşıldığı için o delillerle başka bir suç uydurdular. Sayın Erdoğan’ın da iradesi tahliye edilmemesi yönünde olduğu için bu şekilde tutuklandı. Dosyada ilk gün ileri sürülen deliller dışında bir delil yok. O delillere göre de beraat etti ve AİHM derhal tahliyesine karar verdi. Bu karar da bugün itibariyle kesinleştiği için derhal tahliye olması gerekir.”
AİHM, 'Osman Kavala'ya özgürlük' kararına Türkiye'nin yaptığı itirazı reddetti
Kaynaksol haber