Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İstanbul Üniversitesi’nde seçmeli Kürtçe dersi talep edince haklarında disiplin soruşturması başlatılan öğrencilerin eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
İstanbul Üniversitesi’nin farklı fakültelerinde öğrenim gören sekiz öğrenci 2001 yılında rektörlüğe ayrı ayrı başvurarak seçmeli Kürtçe dersi açılmasını talep etmişti.
Başvurular üzerine 2002 yılında öğrenciler hakkında soruşturma başlatan üniversitenin disiplin kurulu, iki öğrenci hakkında iki dönem uzaklaştırma cezası, altı öğrenci hakkında da üniversiteden atılma cezası vermişti.
Öğrenciler idare mahkemesinde dava açmış, mahkeme ise öğrencilerin verdikleri dilekçenin ya da fikirlerini ifade etmelerinin, disiplin cezasının mazereti olamayacağını ifade ederek yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Bu karardan sonra öğrencilerin okula devam etmelerine ve bütünleme sınavlarına girmelerine izin verilirken, tazminat talebi reddedilmişti.
AİHM EĞİTİM HAKKININ İHLALİNE HÜKMETTİ
Öğrenciler tazminat taleplerini 2007 yılında yapılan sekiz bireysel başvuruyla AİHM’ye taşımıştı.
Başvurular hakkındaki kararını dün açıklayan mahkeme öğrencilerin seçmeli Kürtçe ders talep ettikleri gerekçesiyle disiplin cezalarına çarptırılmasının hak ihlali olduğuna karar verdi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) göre eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmeden mahkeme, öğrencilerin her birine 1500 avro manevi tazminat verilmesine karar verdi.
AİHS’nin birinci ek protokolünde yer alan eğitim hakkı maddesine göre, “Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir.”
Diken