Adana LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Adana LGBTİ+ Onur Haftası’ndaki basın açıklaması ve vegan piknik etkinliğinin yasaklanmasına dair hak ihlalleri raporunu bugün yayımladı.
“Adana Valiliği ve EGM Adana Güvenlik Şube, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkına saygı göstermeli ve LGBTİ+’ların haklarını korumalıdır. Emniyet güçleri, şiddet kullanmaktan kaçınmalı ve demokratik hakların güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamalıdır,” denilen açıklamada hak ihlalleri şöyle sıralandı:
Hak İhlalleri Detayları
Gözaltına Alma ve İşkence
3’ü avukat olmak üzere 15 LGBTİ+ aktivisti ve/veya hak savunucusu olmak üzere 18 kişi işkenceyle, zorla ve kaba kuvvet uygulanarak 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna muhalefet ve görevli memura direnmek suçuyla gözaltına alındı. Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan KOCA, Adana Onur Haftası basın açıklamasını okumaya çalışması sırasında gözaltına alınmak istendi ve darp edildi.
Mezopotamya Haber Ajansı’nda görev yapan basın mensubu H.K, darp edildiği için ekipmanları ciddi zarar gördü ve haber yapma özgürlüğü engellendi. Adana Onur Haftası Komitesi kriz masasına ulaşılan darp ve şiddet görüntüleri toparlandı ve yaklaşık 5 (beş) LGBTİ+ ve/veya hak savunucusu güvenlik şube tarafından işkence ve darp görüntüleri kayıt altına alınmış ve gerekli hukuki işlemler yapılacaktır.
Toplantı, Gösteri ve İfade Özgürlüğüne Müdahale
Adana LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi çağrısıyla LGBTİ+lar ve/veya hak savunucuları son zamanlarda LGBTİ+lara karşı kurumsallaşmış nefreti ve şiddet düşüncesini yok etmek ve ifade etmek için Adana LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında bir araya geldi. Çünkü bu toplanma ifade özgürlüğünün bir parçasıdır ve anayasalar, uluslararası sözleşmeler ve insan hakları belgeleri tarafından güvence altına alınmıştır. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19. maddesi, herkesin ifade özgürlüğü ve toplantı özgürlüğü hakkına sahip olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi bölgesel sözleşmeler de gösteri ve yürüyüş haklarını güvence altına almaktadır. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 17. maddesine atıfta bulunan yasak, kamu düzeninin korunması veya suç işlenme olasılığı gibi gerekçeleri belirleyen kriterler bu durumda geçerli değildir. Adana Valiliği’nin LGBTİ+’lara karşı uygulanan gerici ve baskıcı politikaların etkisi ile hareket ettiği açıktır. Bu açıklıktan güç alan EGM Adana Güvenlik Şube hiçbir anons veya uyarı yapmadan 18 LGBTİ+ aktivisti ve hak savunucusunu ablukayla işkence ederek gözaltına almıştır.
Tehdit
Adana LGBTİ+ Onur Haftası eylem ve etkinliklerini duyurduktan birkaç saat sonra www.instagram.com/ataturkparki.itiraf sosyal medya hesabı tarafından Adana LGBTİ+ Onur Haftası basın açıklaması yeri ve zamanı, nefret söylemleri ile kriminalize edilmiş ve saldırıya açık hale getirilmiştir. Yaklaşık 10-15 kişinin parka geldiğini çeşitli sloganlar attıklarını gözlemledik. Gözaltı araçlarına yakın bir yerde olduklarını ve LGBTİ+ aktivistler ve hak savunucuları ciddi tehlikeyle karşı karşıya bırakılmıştır. Adana LGBTİ+ Onur Haftası Kriz Masası üretilen nefret söylemi ve saldırı içerikleri tespit edilmiş ve hukuki işlemler sırasında kullanılacaktır.
Sonuç
Adana’da gerçekleşen 2. Adana LGBTİ+ Onur Haftası ve etkinlikleri sırasında yaşanan hak ihlalleri ülkenin demorakratikleşme sürecine ve insan onuruna karşı kaygı vericidir. Gözaltına alınmalar, işkence, ifade özgürlüğüne müdahale ve yasaklama gibi olaylar, temel insan haklarının ihlal edildiğini göstermektedir. Bu olaylar, ifade özgürlüğüne saygı duymayan bir ortamın varlığını yansıtmaktadır. Adana Valiliği ve EGM Adana Güvenlik Şube, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkına saygı göstermeli ve LGBTİ+ bireylerin haklarını korumalıdır. Emniyet güçleri, şiddet kullanmaktan kaçınmalı ve demokratik hakların güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamalıdır. Yasaklama kararları keyfi uygulamadan kaçınılmalıdır. Basın özgürlüğüne saygı gösterilmeli ve basın mensuplarına engel olunmamalıdır.