9.3 C
İstanbul
26 Kasım Salı, 2024
spot_img

Adana KESK ve DİSK: Devlet en büyük taşeron haline geliyor

696 sayılı KHK’de yer alan taşeron düzenlemesi AKP tarafından “işçilere müjde” gibi gösterilse de, işçilere yaşatacakları daha şimdiden kapıya dayanmış durumda. Yeni yapılan düzenlemeyle birlikte toplu sözleşme de 2020’ye kadar rafa kalkıyor.

Adana’da KESK ve DİSK düzenledikleri ortak basın toplantısında kamuoyunda tartışılmadan çıkarılan taşeron düzenlemesine tepki göstererek taşeron işçilerin hakları için örgütlü mücadele yürütmek zorunda olduğunu vurguladılar. Basın toplantısında konuşan DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, doğru olanın herkese ayrımsız, şartsız kadro olduğunu belirterek sendikada örgütlü olmayan işçinin ücretini devletin belirleyeceğini ifade etti. Taşeron işçilerinin taşeron şirketten BİT ve KİT’lere aynı hakları ile geçirileceğini ifade eden Gündoğdu, “Değişen bir şey yok. Devlet en büyük taşeron haline geliyor” dedi.

‘İŞÇİLER KADRO HAKKINDAN MAHRUM BIRAKILDI’

Ortak basın açıklamasını okuyan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Muzaffer Yüksel, bir milyon yirmi bin taşeron işçisine koşulsuz kadro sözünün yerine getirilmediğini belirterek “696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin büyük çoğunluğu kadro hakkından yoksun bırakıldı” dedi. Kriterin belli olmadığını, ücretlerde iyileşme olmadığını ifade eden Yüksel, Sendika toplu sözleşme özgürlüğünün de olmadığını belirterek” Görünene bakılacak olursa dünün patronu olan şirketlerin yerini devlet almış oluyor” dedi.

‘TÜM TAŞERONLARA KADRO VERİLSİN’

Sağlık Bakanlığı’nın şehir hastaneleri, kapanan hastanelerdeki taşeron işçileri almazsa, işçilerin başka işyerlerine veya başka illere sürgün edileceklerine dikkat çeken Yüksel, “Emekli olup çalışmaya devam eden işçiler ile emekliliğe hak kazanmış olup henüz emekliye ayrılmayan, çalışmaya devam eden işçiler dışarıda kalacak. Kadroya geçirilen işçiler, mevcut kadrolu işçilerin hak ve ücretlerinden yararlanamayacak. KESK ve DİSK olarak talebimiz tüm taşeron işçilere kadro verilmesidir. Kadroya geçen işçilerin ise kendi özgür iradeleri ile toplu sözleşme yapabilecekleri bir sendika da örgütlenmesinin önü açılmalıdır. Sendikal örgütlülüğe ve özgürlüğe müdahale edilmemelidir” dedi.

‘TAŞERONUN GÜVENLİKLE NE ALAKASI VAR’

Basın açıklamasına destek veren CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Anayasa’nın 121. maddesine göre KHK’lerin OHAL’in gerekli kılındığı hallerde çıkarılabileceğine dikkat çekerek “OHAL güvenlik gerekçeleri ile çıkarıldı. Taşeron düzenlemesinin OHAL’le ne alakası var? Anayasa’ya aykırı bir düzenleme” dedi. Yasanın işçiye getirisi olmadığı gibi götürüsü olduğunu kaydeden Özdiş, mücadele ile geri adım attırılması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Evrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol