ABD, Çin ile egemenlik ihtilafı içinde olan Tayvan’a askeri ekipmanların yedek parçaları, onarımı ve yeniden gönderilmesine dair 228 milyon dolar değerinde muhtemel bir satış konusunda “kararlı” olunduğunu duyurdu.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Dışişleri Bakanlığının muhtemel bir satışın onayı yönünde “kararlılığını” bildirdiğine ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, Tayvan’a sağlanacak askeri ekipmanların yedek parçaları, onarımı ve yeniden gönderimi konusundaki satışın toplam maliyetinin 228 milyon dolar olduğu belirtildi.
Açıklamada, satışın Tayvan’ın mevcut ve gelecekteki tehditlerle başa çıkma yeteneğini geliştireceği öne sürüldü.
Ne yaşanmıştı?
Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’de Tayvan’a yaptığı ziyaret, Ada’yı topraklarının parçası olarak gören Çin’in tepkisini çekmişti. Pekin yönetimi, savunma alanında Çin ile ABD arasındaki Savunma Politikası Eşgüdüm Görüşmeleri, Askeri Deniz İstişare Anlaşması Görüşmeleri ve Cephe Komutanları Görüşmeleri’ni askıya almıştı.
ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 15 Kasım 2023’te San Francisco’da Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’nin marjında yaptıkları yüz yüze görüşmede askeri iletişimin yeninden kurulmasını kararlaştırmıştı.
Kararın ardından ABD Genelkurmay Başkanı Charles Quinton Brown Jr, Çinli mevkidaşı Liu Cınli ile 21 Aralık 2023’te video konferans yöntemiyle görüşmüştü. Bu görüşme, askeri diyaloğun kesildiği Ağustos 2022’den bu yana iki ülke orduları arasında ilk üst düzey temas olmuştu.
Ardından Çin-ABD Savunma Politikası Eşgüdüm Görüşmeleri 8-9 Ocak’ta Washington’da, Askeri Deniz İstişare Anlaşması Görüşmeleri ise 3-4 Nisan’da Hawaii’de yapılmıştı. “Cephe Komutanları Görüşmesi” ise 2 yıl aradan sonra 10 Eylül’de gerçekleşmişti.