Son dönemde adı sürekli hukuksuz işten çıkarmalarla duyulan A101, İstanbul Esenyurt’ta bir işçiyi daha Kod-46 ile yani hırsızlık suçlamasıyla işten çıkardı.
Sendika.org’un haberine göre, 2020 Aralık ayında Esenyurt’taki şubelerin büyük bir bölümünden sorumlu olan Satış Müdürü Hidayet Tolga Akdoğan, sorumlu olduğu bölgedeki şubelerin çalışanlarına sistematik olarak baskı uyguluyor. Göreve yeni başladığı zamanlar işçilere tehditkar mesajlar yollayan Akdoğan, mesajın haberleştirilmesi ve Mağaza Market-Sen’in meselenin üzerine gitmesi sonucu geri adım atmıştı. Ancak Akdoğan’ın çalışanlar üzerindeki satış baskısı hâlâ sürüyor.
A101’in çalışanlarına uyguladığı baskıları ve özel olarak da son yaşanan bir işçinin Kod-46 ile işten çıkarılma sürecini, aynı bölgedeki başka bir mağaza sorumlusuna sorduk. Sendika.Org’a konuşan A101 işçisi, mağazalara gelen ürünlerin merkezden geldiğini, miktarına müdahale edemediklerini ve gelen ürünlerin hepsinin satılmasına zorlandıklarını belirtti. Son yaşanan işten çıkarmanın bu baskıyla alakalı olduğunu söyleyen A101 işçisi, satılmayan ürünlerde artış olduğunda merkezden çok baskı gördüklerini bildirdi.
Haklarını alıp ayrılmak isteyen işçiye Kod-46
Bu baskı sonucu Esenyurt’ta bir mağazanın sorumlusu, fire sayısını düşürmek için yasak olmasına rağmen son kullanma tarihi geçen bir dolap ürününü kasa yanında satışa koydu. Üst düzey bir yöneticinin mağazada bu durumu fark etmesi sonucu Satış Müdürü Hidayet Tolga Akdoğan tarafından çağırılıyor. Akdoğan’ın mağaza sorumlusuna “Özür dile, konuyu kapatalım” demesi üzerine, mağaza sorumlusu da özür dilemesini gerektirecek bir durum olmadığını, bunu da satış baskısı yüzünden yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Akdoğan’ın daha fazla üste çıkmaya çalışmasının ardından mağaza sorumlusu da haklarını verirlerse işten ayrılabileceğini ifade etti.
Ancak A101 yönetimi, mağaza sorumlusunu Kod-46 ile tazminatsız şekilde işten attı.
Satış baskısından son kullanma tarihi geçmiş ürünler bile satılıyor
Sendika.Org’a konuşan A101 işçisi, mağazalara gelecek ürünlerin çeşit ve miktarlarının merkezden belirlendiğini, sonrasında ise mağazalara bu ürünlerin satışının dayatıldığını ifade etti. Bu satış baskısından dolayı da bazı mağazalarda son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin bile satılmaya çalışıldığını ifade eden A101 işçisi, ürün miktarını azaltamadıklarını hatta verilen ürünlerin dışında ürün istemeyince bile azarlandıklarını söyledi.
İş tanımı dışındaki işlerde de baskı var
A101 işçisi, sorunun sadece satış baskısı olmadığını da ifade etti. Mart ayında mağazada tadilat yapıldığını ifade eden işçi, çıkış saatlerinin de o günkü tadilat işinin bitiş zamanına göre belirlendiğini söylüyor. Gece 10 hatta 11’de bile işten çıktığını söyleyen işçi, tadilat işindeki hatalardan bile kendilerinin sorumluluğu olmamasına rağmen sorumlu tutulduklarını ifade etti.