9.3 C
İstanbul
27 Kasım Çarşamba, 2024
spot_img

‘A-101’de kölelik düzenine son’

Çalışanların “A-101’de kölelik düzenine son” talebini dile getiren Mağaza Market Sendikası Sözcüsü Doğan Aras, “Bugüne kadar parıltılı reklamlarla izlediğimiz ucuzluk marketleri, esasen ucuz iş gücünün adresidir“ dedi.

Mağaza Market Sendikası, A-101 market zincirinin fazla mesai dayatmasını protesto etmek amacıyla Şişli Harbiye’de bulunan A-101 marketi önünde açıklama yaptı. “A-101’de köleliğe son vereceğiz“ yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “07:30-20:00 köleliğe son” ve “Market işçileri yalnız yürümeyecek” yazılı dövizler taşındı. Eyleme çok sayıda işçi katılırken, “ A-101 işçisi köle değildir“ ve “Sendika gelecek, kölelik bitecek” sloganları atıldı.
‘Patronlar şaşkın’
Mağaza Market Sendikası Sözcüsü Doğan Aras, pandemi sürecinde çalışma koşullarının kötüye gittiğini belirterek, “Genç sendikamızın kısıtlı imkanlarıyla çıktığımız bu yolda, kısa zamanda hızlı adımlar attık. Mağaza mağaza ziyaretler gerçekleştirdik, işçilerle buluştuk, birliklerimizi kurmaya başladık. Şimdi A-101 patronları, diğer tüm patronlar gibi şaşkın. Kölelik koşullarını bunca yıldır işçilere dayatanlar çaresiz. İşçilere ‘çalacak kapınız yok’ diyenler, baskıyla bu itirazı susturmayı deneyecek kadar çaresizler” dedi.
Emek sömürüsü
İşçi emeğinin sömürüldüğünü fakat toplumun emekçiye sahip çıktığını dile getiren Aras, “Sanıldığı gibi, anlatıldığı gibi işçiler bir başına değil. Bugüne kadar parıltılı reklamlarla izlediğimiz ucuzluk marketleri, esasen ucuz iş gücünün adresidir. Zincir marketlerin patronları, işçilerin emeğini sömürüp yaptıkları cirolarla övündüler. İtiraz eden işçilere karşı kalkanları, ‘kapıda senin gibi binlercesi var’ cümlesi oldu. İşsizlik patronlara yaradı, işçilere 12 saat çalışma dayatıldı” diye konuştu.
Aras, işçilerin taleplerini ise “A101, 07.30-20.00 çalışma düzenini geri çekecek. İşçiler, puantajlara yazıldığı gibi 8 saat çalıştırılacak.  İşçinin onayına bağlı olarak 8 saatten fazla çalıştırılan her dakika, fazla mesai olarak tanımlanacak. İşçilerin tüm fazla mesai ücretleri ödenecek. Envanter sayımı ve sevkiyat 8 saatlik mesai saatlerinin içinde değilse fazla mesai olarak tanımlanacak. 8 saat çalışma süresine göre, işçilerin 1 saatlik mola hakkı teslim edilecek. İşçilerin en temel 8 saatlik çalışma hakkını kazanmak için sürdüğümüz bu mücadeleyi, her mağazada, her şehirde birliklerimizi kurarak sürdüreceğiz” şeklinde sıraladı.
KaynakMA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol