Dêrsim ve Pulur (Ovacık) Belediyelerine kayyım atanmasına karşı 31 Baro ortak açıklama yaptı.
“Kayyım rejimini kabul etmiyoruz” başlığıyla yapılan yazılı açıklamada, “Colemêrg, Esenyurt, Mêrdîn, Êlih ve Xelfetî belediyelerine kayyım atayan hukuksuz kararın mürekkebi kurumdan Dêrsim ve Pulur belediyelerine de kayyım atandığını öğrenmiş bulunmaktayız. Demokratik hukuk devleti ilkesi, temel hak ve özgürlükleri koruma yükümlülüğünü içermektedir. Anayasa’nın 67’nci maddesi ile güvence altına alınan seçme ve seçilme hakkı, demokratik toplumun en temel unsuru olduğu gibi aynı zamanda temel bir hakkın ifadesidir. Seçme hakkının kullanımı neticesinde seçilen başkanlarla ilgili hukuki bir sorun olsa dahi başvurulacak yöntem, belediye meclisi üyelerinin kendi arasındaki seçim mekanizması ile bu sorunun giderilmesidir” denildi.
“Hukuksuz karardan vazgeçin”
Masumiyet karinesinin ihlal edildiği ve seçmen iradesinin yok sayıldığı kayyım uygulamasının, Anayasa’ya ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça ve çok yönlü olarak aykırı olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yönetsel bir rejime dönüştüğünden şüphe bulunmayan bu uygulama; Türkiye demokrasisine ağır tahribat oluşturmaktan, seçmenin inancını örselemekten ve hukuka olan güveni zayıflatmaktan başka bir sonuç üretmemektedir. OHAL yönetiminin kalıntısı olan kayyım uygulamasının hiçbir hukuksal ve toplumsal meşrutiyeti söz konusu değildir. Biz aşağıda imzası bulunan barolar olarak; kayyım rejiminin karşısında olduğumuzu kararlılıkla vurguluyor, halkın iradesini gasp eden bu hukuksuz karardan biran evvel dönülmesi, seçmen iradesi ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz.”
İmzacı barolar şöyle: “Semsur, Agirî, Antalya, Balıkkesir, Êlih, Çewlîg, Bedlis, Burdur, Bursa, Amed, Eskişehir, Dilok, Colemêrg, Idîr, İzmir, Qers, Kocaeli, Manisa, Mêrdîn, Mersin, Muğla, Muş, Sakarya, Sêrt, Şirnex, Riha, Tekirdağ, Trabzon, Dêrsim, Wan, Zonguldak.”