17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün’ün bu seneki teması pek çok LGBTİ+ örgütü tarafından “Bedenimiz, Hayatımız, Haklarımız” olarak belirlendi.
Bugün 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün. Bu yıl 17 Mayıs için dünya çapında çok sayıda LGBTİ+ örgütünün ortak teması “Bedenimiz, Hayatımız, Haklarımız” olarak belirlendi. Türkiye ise LGBTİ+ hakları konusunda 49 ülke içinde sondan ikinci sırada yer alırken, LGBTİ+’lar nefret suçları ve ayrımcılığa karşı mücadeleyi örgütlemeye devam ediyor.
17 Mayıs Derneği: Özgür ve onurlu yaşama hakkımız var
Uluslararası 17 Mayıs Günü Derneği, belirlenen temayı internet sitelerinden duyurarak, “Bedenimiz, Hayatımız, Haklarımız” temasını LGBTİ+’ların cinselliğini yaşama ve kendilerini özgürce ifade etme, işkence, şiddet ve her türlü hak ihlalini gündeme getirmek için seçtiklerini belirtti. Yapılan açıklamada, “Dünyanın her yerindeki çoğumuzun her gün bedenlerinde LGBTQİ-fobileri yaşadığını ve bedenlerimizin istismar edildiğini ve hayatımızı mahvettiklerini hatırlatan bir tema. Bedenlerimiz bizim hayatımızdır. Özgür ve onurlu bir şekilde yaşama hakkımız var” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye LGBTİ+ hakları konusunda sondan ikinci sırada
17 Mayıs, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1990 yılında eşcinselliği “Uluslararası Hastalık Sınıflandırması”ndan çıkardığı günden bu yana Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün olarak kutlanıyor. Aradan geçen 32 yılda, LGBTİ+lara dönük ayrımcılık ve nefret suçları hala devam ediyor.
Eşcinsellere yönelik ayrımcılık Dünya’nın pek çok bölgesi ile birlikte Türkiye’de de sağlık hizmetlerine erişimi sınırlayıp sağlık programları dışına itilmeye sebep olmakla kalmıyor, LGBTİ+’lar en temel insan haklarından mahrum bırakıyor. Asıl önemlisi de cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı şiddet ve nefret cinayeti şeklinde de kendini gösterebiliyor. LGBTİ+ları tanımayan hükümet, en temel insan haklarından mahrum bıraktığı LGBTİ+ların nefret cinayetleri ile ortadan kaldırılmalarına karşı yasal önlem almıyor.
Uluslararası Lezbiyen Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği’nin (ILGA) 2021 raporuna göre, Türkiye LGBTİ+ hakları konusunda Avrupa’daki 49 ülke arasından sondan ikinci sırada yer alıyor. Son olarak Eskişehir’de LGBTİ+’ların katledilmesine dönük isimsiz bildiriler dağıtıldı. LGBTİ+’lara dönük nefret suçları, erkek egemen heteroseksist iktidar tarafından giderek körükleniyor. Buna karşın LGBTİ+’lar, örgütlü mücadeleyi büyüteceklerini vurgulayarak baskılara boyun eğmiyor.