Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
11 C
İstanbul
23 Ekim Çarşamba, 2024
spot_img

1500 işçinin Covid-19 olduğu Rusya’daki Yamata şantiyesinde işbaşı yapıldı

1500 işçide Covid-19 testinin pozitif çıktığı ve çalışmanın durdurulduğu Yamata Yatırım’ın Amur şantiyesinde işbaşı yapıldı. Geçtiğimiz hafta sonunda şantiyede işçilere ikinci bir test daha yapıldı. İlk testten sonra 15 gün çalışma durdurulmuş ve ikinci test sonucuna göre çalışmanın nasıl devam edileceğine karar verilecek denilmişti. İkinci test yapıldı ve sonuçlara rağmen Yamata Yatırım “hastalar koğuşa sağlam işe” kararını verdi.
Patronların Ensesindeyiz‘e (PE) bilgi veren işçiler dün itibariyle işbaşı yapılan şantiyede ikinci test sonucu pozitif çıkınca ayrı koğuşlara alındıklarını ve işe çıkarılmadıklarını söyledi. Test sonucu negatif olanlar ise hiçbir sosyal mesafe, maske ve hijyen şartları sağlanmadan işe başlatıldı.

Testler şüpheli, işçiler güvensiz

Vakaların ilk görülmeye başlaması ile şirket ülkeye dönmek isteyenlerden dilekçe almıştı. 300 civarında işçi ise dönmek için dilekçe vermişti. Bu işçilerden 150’si geçen hafta içinde ülkeye yollandı. Ülkeye gelen ilk grup içinde Amur’daki testi negatif çıkan bir işçi Türkiye’de karantinaya alınıp teste tabi tutuldu. Test sonucu pozitif çıkan işçide ayrıca bazı semptomlar gözlendiği için hastaneye yatırıldı. Amur’da işbaşı yapan işçiler bu nedenle testlere güvenmiyor. İkinci test sonucu negatif çıkan işçilerin içinde virüs taşıyanlar olması ihtimali bulunuyor.

İşçiler ambulans uçak bekliyor

Durumu ağır olan ve hastanede bulunan 3 Türkiye vatandaşı hasta için bitmeyen ambulans uçak bekleyişi ise sürüyor. Zülfü Sezgin’in ailesinin girişimiyle başlayan süreçte ambulans uçak hafta sonunda Türkiye’den Rusya’nın Amur bölgesine havalandı. Uçağın dün Türkiye’de olması beklenirken bugün itibariyle henüz hastalar alınmış değil. Uçakta bir sorun olduğu yeni bir uçağın yollanabileceği söylenmiş. Zülfü Sezgin, Yılmaz Günay ve bir işçi daha ve ailelerinin bekleyişi sürüyor.

Şirket hasta işçinin ailesine kağıt imzalatmak istedi

Yamata Yatırım’ın İstanbul merkez ofisinden bir yetkili dün Zülfü Sezgin’in eşini arayarak kendisine bir kağıt göndereceklerini acil imzalaması gerektiğini söyledi. Eğer kağıdı imzalamazsa Zülfü’nün ambulans uçağa bindirilemeyeceğini de söyledi. Aslen Kazak olan ve Rusça konuşabilen Zülfü Sezgin’in eşi ise durumu önce konsolosluk ile sonra da Rusya’daki hastane başhekimliği ile görüştü. Görüşme sonucunda konsolosluk ambulans uçak sürecinin şirketle bir ilgisinin olmadığını sürecin Dışişleri ve Sağlık Bakanlığı’nın yetkisi dahilinde yapıldığını, şirketin söylediği gibi bir kağıda imza atmak gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Hastane Başhekimliği ise hastanın nakli için herhangi bir evrak talep etmediklerini Zülfü Sezgin’in artık uyutulmadığı için bilincinin açık olduğunu, dolayısıyla kendisi hakkında karar vermek için kendi beyanının esas olduğunu ve birinin onayının gerekmediğini söylediler.
Zülfü Sezgin’in eşi PE’ye yaptığı açıklamada günlerdir eşinin iyi olması için uğraşırken, onu ülkeye getirmeyi dört gözle beklerken Yamata Yatırım’ın kendilerini tedirgin etmesinin ve taciz etmesinin bir insanlık ayıbı olduğunu bu ayıbın herkes tarafından duyulmasını istediğini söyledi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EKİM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol