5.6 C
İstanbul
21 Ocak Salı, 2025
spot_img

15 gün içinde evlerinizi boşaltın denildi: Kentsel dönüşüm mağduru Tokatköylüler Beykoz Belediyesi önünde açıklama yaptı

Beykoz Tokatköy Mahallesi’nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinden kaynaklı mağdur olan yöre halkı Beykoz Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.

İstanbul’un Beykoz ilçesi Tokatköy mahallesinde planlanan kentsel dönüşüm projesinde haklarının gasbedildiğini söyleyen ve tapularını isteyen bölge halkı, Beykoz Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yılbaşına günler kala Beykoz Belediyesi tarafından evlerine tebligat gönderilen ve “15 gün içinde; konutun, elektrik, su, vergi ve doğalgaz borçlarının ödenerek, konutun boşatılması ve teslim edilmesi” istenen Tokatköylüler, hakları için yürüyüş yapmak istedi. Beykoz Kaymakamlığının yürüyüşü yasaklaması üzerine Beykoz Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

‘Bu projenin amacı bizleri ömür boyu kiracı yapmak yada buradan göndermek mi?’

Bölge halkı adına Ahmet Kambur’un okuduğu basın açıklamasında, projenin tüm hak sahipleri muhatap alınarak düzenlenmesi istendi. Karşılayamayacakları bedellerle borçlanmaya ya da göç etmeye zorlandıklarını ifade eden Tokatköylülerin talepleri arasında; tüm hak sahiplerine konaklamak için rezerv konut alanı gösterilmesi, rezerv konut alanı gösterilemiyorsa mevcut ekonomik koşullara uygun kira yardımı yapılması, proje başlangıç tarihinin mevsim koşullarına ve öğrenim takvimine göre ayarlanması, yenileme bedellerinin azaltılması ve bölgede kiracı olarak ikamet eden vatandaşlara da uygun koşullarda satın alma hakkı tanınması yer aldı.

Açıklama sırasında “Beykoz bizimdir, bizim kalacak”, “Tapu hakkımız, söke söke alırız”, “Beykoz susma, sıra sana gelecek”, “Rantsal dönüşüm istemiyoruz”, “Beykoz burada, başkan nerede”, “Fakire tapu, zengine veto” sloganlarının atıldı.

Basın açıklamasının ardından, tapu hakları olmasına rağmen verilmeyen tapular için izlenmesi gereken yasal süreç konusunda bilgilendirme yapıldı ve dilekçe örnekleri paylaşıldı.

487-3 parsel kentsel dönüşüm mağdurlarının yaptığı basın açıklamasının tamamı:

Beykoz Tokatköy Mahallesi 487-3 parsel hak sahipleri olarak olası dezanfermasyona karşı yaşadığımız süreci, kronolojisi ile anlatma gereği görülmüştür. Bir dönem önceki belediye başkanımız rahmetli Yücel Çelikbilek döneminde 2017 yılında gündemimize Tokatköy kentsel dönüşüm projesi olarak getirilmiş projenin ham hali, parsel sakinlerinin bir takım itirazları olmuş olsada, süreç yapılan toplantılarda, karşılıklı atılan adımlarla, mahalle sakinlerince genel olarak kabul görmüş, sürecin işleyişinde projeye dahil her sokaktan temsilciler seçilmiş, işleyişin şeffaf bir şekilde yürütülmesi sağlanmıştır.

İstişare heyeti olarak çalışan temsilcilerimiz ilim yayma cemiyeti, Tokatköy salonunda konuya muhatap bir çok yetkilininde olduğu toplantılarda bulunmuştur. Rahmetli Yücel Çelikbilek, Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, Ak Parti İlçe Başkanı Hanefi Dilmaç, Nevzat Oral, Mevlüt Uysal  ve o zaman ki Beykoz Belediyesi Başkan adayı şimdi ki Başkan Murat Aydın gibi isimler bunlardan bir kaçıdır.

Süreç parsel sakinlerinin büyük çoğunlunca kabul görmüş, %85 oranları yakalanmış, ön sözleşmeler imzalanmıştır. Unutulmamalıdır ki  ilgili takvim günlerinde ülkemizde imar barışı süreci işletilmekteydi ve  bizler proje kapsamının dışında bırakıldık.

Kentsel dönüşümün gerekliliğine inanan ve hala bu düşüncesini bu günde muhafaza eden bizler muhataplarımıza güvendik… “Beykozlu Beykoz’da kalacak” “Sn. CUMHURBAŞKANIMIZIN talimatıdır” ifadeleri bizlerde en fazla iz bırakanlardır. Süreç maalesef belediye seçimlerinin arifesinde kalmıştır. Sonuç olarak ortaya çıkan tablo belirsizliklerle yapılan bir çok girişim,  Emlak Konut üzerinden aynı şartlarla sözler verilerek, farklı bir ivme kazanmıştır.

İlgili süre zarfında muhataplarımızda tavır ve söylem değişikliği gözlerden kaçmamıştır.

Beykoz Belediyesi’nden talep edilen toplantılarda parsel sakinlerine “zaten işgalcisiniz”  “ben heyet tanımam” şeklinde ki, Beykoz’a ve Beykozlu ya aidiyet göstermeyen ifadeler maalesef bunlardan birkaçıdır.

Kiptaş sürecinde adeta projenin mutfağında olan bizler yeni süreçte kaderimize terk edildik ve bu olay bizlerde büyük güven kaybına neden olmuştur. Yeni dönemde Emlak Konutun geleceği bilgisiyle, kaynağı belli olmayan ve tamamen aleyhimize gelişebilecek çalışmalar, muhattaplar bulunamadığı için söylemlerle takip edilmiş ve maalesef kentsel dönüşüm ofisinin açılmasıyla bu söylemler gerçeğe dönüşmüştür. Projenin tarafımıza getirdiği maddi yükümlülük, bölge sakinlerinin sosyal ve ekonomik durumundan çok uzak bir tablo oluşturmaktadır. Kiptaş projesiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Birçok hak sahibi mağdur edilmiş veya yok sayılmıştır.

Resmiyette tapuda İstanbul Büyük Şehir adına kayıtlı iken 2981 sayılı yasa ve 4706 sayılı yasalar ile hak sahiplerine tapuları verilmesi için Beykoz Tokatköy 487 ada 3 parsel sayılı,  Beykoz Belediyesi’ne devredilen arazide, tapu hakkımız devam etmektedir. Söz konusu parsel üzerinde kentsel dönüşüm projesinin uygulanmasından bahisle, hukuki işlemler tamamlanmadan eksik uygulamalar yapılmaktadır. Öncelikle söz konusu parselde ilgili yasalardan doğan tapuların verilmesi gerekmektedir. Tapularımız verildikten sonra yasalar doğrultusunda uygulama yapılması gerektiğinden, bu aşamada hiçbir şekilde dönüşüme dair yapılan işlemlere muvafakat etmediğimizi bildiririz. Beykoz Belediyesi tarafından tapularımızın verilmesine ilişkin işlemler tamamlandıktan sonra haklarımızın güvence altına alınacağı resmi noterden yapılması gereken işlemler dışında uygulamaları kabul etmediğimizi, baskı ile adi evrak üzerinde yapılanlar var ise de geçerlilik arz etmediğini bildiririz.

Projenin son imza tarihinin kısa tutulması manidardır. Adeta proje yapılmaktan çok yapılmamak için ortaya çıkarılmış, tarafımızca böyle bir niyet okunmuştur. Kentsel dönüşümün gerekliliğine inanan bizler, projeye imza atmayan değil imza atamayan durumuna getirildik.  Kentsel dönüşüme taraf olarak bu ve Beykoz genelinde planlana tüm projelerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve şeffaflığı sağlamak adına, Beykoz Belediyesi’ne sorularımız ve taleplerimiz bulunmaktadır.

TALEPLERİMİZ

1.İlgili yasalar gereği tapuların tarafımıza verilmesi,

2.Tapu ve kentsel dönüşüm projesi için muhatap olarak grupların değil tüm hak sahiplerinin alınması,

3.Kentsel dönüşüm için oluşturulan inşaat projesinin tüm detaylarının askıya çıkması ve hak sahiplerine Beykoz Belediye’si tarafından tebliğ edilmesi,

4.Kentsel dönüşüm projesi için;

  • Net başlangıç ve bitiş tarihinin, Beykoz Belediyesi tarafından tüm muhataplara tebliğ edilmesi,
  • Metre kare (m2) ve daire sayıları belirlenirken arsa paylarının hesaba katılması ve hak sahiplerinin mağdur edilmemesi,
  • Proje anlaşmalarının hak sahibi ile müteahhit firmalarıyla yapılması,
  • Beykoz bölge halkının yaşam tarzına, kültürel yapısı ve geleneklerine uymayan 1+1 dairelerin projeden çıkarılması,
  • Projeye, toplu konut yaşamını kolaylaştıracak olan otopark, çocuk oyun ve spor alanları, okul, cami, yeşil alan ve parkların dahil edilmesi,
  • 2+1 ve 3+1 dairelerin bölge nüfusunun yaşam alışkanlıklarına istinaden m2’lerin genişletilmesi,
  • Muvafakatnamede 280.000 tl olarak belirtilen ortalama inşaat yenileme bedelinin minimum %40 oranında azaltılması,
  • Yasa gereği kıymet takdir bedellerinin inşaat yenileme bedelinden düşürülmesi,
  • İnşaat yenileme bedeli için konulan yıllık TEFE-ÜFE artışının kaldırılması,
  • İlgili parselde ikamet eden tüm vatandaşlar için, hak sahibi ya da kiracı ayrımı yapmaksızın taşınma ücreti olarak 3000 tl verilmesi,
  • Tüm hak sahiplerine konaklamak için rezerv konut alanı gösterilmesi,
  • Rezerv konut alanı gösterilemiyorsa, mevcut ekonomik koşullar göz önüne alınarak kira yardımının en az 3000 tl yapılması,
  • Kira yardımlarının proje başlangıç-bitiş tarihi baz alınarak değil, dairelerin teslim edildiği güne kadar ödenmesi,
  • Proje başlangıcı için tebligat gönderim tarihinin mevsim koşulları ve öğrenim takvimine göre ayarlanması,
  • Proje gerçekleştirildiği takdirde ek yapılan konutlardan uzunca bir süredir ilgili parselde kiracı olarak ikamet eden tüm vatandaşlara, uygun ekonomik koşullarda satın alma hakkı tanınması.

SORULARIMIZ:

1.Yasal hakkımız olmasına karşılık bizleri hala hak sahibi görmüyor musunuz?

2.Tokatköy 487-3 parsel sahiplerine yapılanların aynısını Beykoz’un tüm mahallelerinde de yapacak mısınız?

3.Cumhurbaşkanımızın “Beykozlu Beykoz’da kalacak” sözleri sizin için bir şey ifade etmiyor mu?

4.Muvafakat imzalayamadıkları için 15 gün içerisinde evlerini boşaltmasını istediğiniz insanlar nasıl Beykozlu olacak ve nasıl Beykoz’da kalacak?

5.Ortalama 2500 kişi, bu kış günü nereden ve ne kadar ücretle ev bulacak?

6.“Hepiniz mağdur olmadan haklarınızı alacaksınız” sözünüzü unuttunuz mu?

7.Muvafakatnamede belirtilen fiyatları burada yaşayan insanların ödeyebileceğini düşünüyor musunuz?

8.İmza çoğunluğunu söylemleri ile projeye gönülsüz, korku ve baskı ile imza atan hak sahipleri için vicdanınız rahat mı?

9.Bu projenin amacı bizleri ömür boyu kiracı yapmak yada buradan göndermek mi?

10.Halkın menfaatini düşündüğünüz bu projede neden insanların korku ve endişesi var?

11.Bizlere gelip konuşmaktan mı çekiniyorsunuz?

12.Kış günü evlerini boşaltan hak sahibi ve geleceğimiz olan çocukların eğitim durumlarını hiç mi umursamıyorsunuz?

13.Kentsel dönüşüm için işlemleri, toplumu bilgilendirmen bu kadar hızlı yapmanızın amacı nedir?

Bu minvalde talep edilen tüm koşullar yerine getirilmediği takdirde, yasal haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı ve hukuki mücadele başlatacağımızı beyan ederiz. İleride ortaya çıkabilecek tüm olumsuzluklar, hak ihlalleri ve mağduriyet durumları projeyi yürütenlerin yasal sorumluluğundadır.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol